Oliebollen wentelteefjes

Gepubliceerd op 1 januari 2025 om 22:41

Oliebollen, we eten ze bijna allemaal met oudjaarsdag. En wellicht Nieuwjaarsdag ook nog wel. Toen wij op Nieuwjaarsdag bij mijn oma soep kwamen eten, stonden er altijd oliebollen op tafel. Het brengen van de Nieuwjaarswensen ging gepaard met soep eten bij oma met zijn allen. Iets wat ik vandaag de dag nog steeds doe met mijn boys en koester nu ze er niet meer is.

Maar ja dit jaar had ik bar weinig zin in oliebollen te eten, de boys daarin tegen wel. Dus hup voor hun een zakje opgehaald en natuurlijk Oudejaarsavond op tafel gezet. Er bleven nog een redelijk aantal over, want ja er stonden natuurlijk meerdere hapjes op tafel deze avond. 

Zomaar weggooien is iets wat mij enorm tegenstaat, maar opgewarmde of koude oliebollen zag ik ook niet zitten. En nu wist ik dat je met overgebleven mix prima brood kan bakken en dat je prima met plakjes oliebollen broodpudding kunt maken. Alleen had ik in beide geen zin en ook geen zin in het maken ervan. 

 

Wentelteefjes daarentegen klonken mij wel als muziek in de oren. De volledig vegan variant, want eieren waren op. 

Benodigdheden:

  • Overgebleven oliebollen met of zonder rozijnen/krenten
  • melk of plantaardige melk
  • kaneel
  • suiker (ik gebruikte rietsuiker)

En verder uit de keuken:

  • koekenpan
  • vork
  • 2 borden (diep en plat)
  • 1 schaal of serveerbord

Hoe te maken:

Je snijdt de oliebollen in plakken van ongeveer 1cm dikte. Vervolgens giet je een  diepe bord een flinke hoeveelheid melk met ongeveer 2 eetlepels kaneel. Dit blijf je roeren totdat alle kaneel opgenomen is in het melk. Wees gerust dat gebeurd echt, maar heeft even tijd nodig. 

De plakken oliebol mogen hier nu in badderen in kleine groepjes.

Je zet vervolgens de koekenpan op het vuur en smelt hierin de boter.  Als de boter is gesmolten mogen de eerste plakken oliebol hierin gelegd worden. Goudbruin en dan omdraaien voor de andere kant ook goudbruin. 

Nieuwe lading mag ondertussen badderen in het melkmengsel. En zijn beide zijdes mooi goudbruin mogen ze in een badje van suiker gerold worden. De suiker ligt op de tweede bord en daar mag een lekkere laag op gestrooid worden om te plakken door te halen. 

Op een schaal om af te koelen om er vervolgens heerlijk van te smullen. 

Natuurlijk ga je deze stappen net zolang uitvoeren als dat er plakken oliebol zijn. Dus laten badderen in het melkmengsel, goudbruin bakken aan beide zijdes in de pan en vervolgens rollen door de suiker.

 

Heerlijk met een bolletje ijs, een kop koffie of natuurlijk zo uit het vuistje. Dit recept kun je ook prima gebruiken voor de wellicht overgebleven stokbrood

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.